Edellisellä kerralla kun kyselin mistä aiheesta haluatte kuulla, sai hoitotyön tähtihetket muutaman äänen. En ole vaan saanut aikaiseksi niistä kertoa, koska pääsääntöisesti on blogin sisällössä keskitytty kuitenkin treeniin / yövuorojen treenejä pilaaviin vaikutuksiin.
Nyt, pari päivää työstä vieraannuttuani voisin ehkä sanan tai pari kertoa omasta työstäni ja siitä miten tähän olen päätynyt.
Kaikki alkoi siitä, kun totesin 19-vuotiaana vasta valmistuneena parturi-kampaajana, että en halua ryhtyä yrittäjäksi, enkä ottaa taloudellista riskiä alle 20-vuotiaana. Sen lisäksi polveni olivat (ja ovat) erittäin huonot, eivätkä tykänneet yhtään pitkiä aikoja paikoillaan olemisesta / työtuolin sivuttaisliikkeesta. Noin 10kk ehdin valmistumisen jälkeen tehdä töitä parturi-kampaajana, kunnes lopetin. Siirryin karenssin pelossa sinne minne satuin pääsemään, eli DNA-puhelinliittymien telemarkkinoinnin pariin. "Oikeiden" töiden hakeminen jatkui ohessa koko ajan. Hain melkein mitä vaan työtä, josta nyt voisi saada järkevää tekemistä suhteellisen säännöllisellä palkalla.
Kesällä 2002 päädyin hakemaan paikkaa, jossa haettiin henkilökohtaista avustajaa CP-vammaiselle pyörätuolia käyttävälle naiselle. Hain paikkaa ja sain paikan. Työtä oli vain 10h/vko, joten jotain piti siihen oheen keksiä lisäksi. Hain grillimyyjän paikkaa ja sain senkin. Näitä kahta yhdistäen tein töitä loppuvuoden. Loppuvuodesta avautui paikka, jossa haettiin henkilökohtaista avustajaa naiselle, joka on täysin vuoteenoma. Työtä olisi tarjolla 30h/vko. Ammattikoulumatematiikalla laskin, että 10+30 = 40h/vko, eli täysipäiväinen työ. Sattumalta työpaikkojen fyysinen sijaintikin oli niin lähellä toisiaan, että töiden yhdistäminen onnistui hyvin. Hain paikkaa ja sain paikan, jätin työt grillimyyjänä.
Näistä kahdesta työstä heräsi "hoivaviettini" ja jonkin aikaa työskenneltyäni ajattelin, että hoitotyöstä voisin opiskella itselleni tulevaisuuden ammatin. Henkilökohtaisen avustajan työ ei välttämättä ole lainkaan hoitamista sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan avustamista sellaisissa asioissa, joihin syystä tai toisesta vammautunut ei itse pysty. Työ voi yhtä hyvin olla ruuanlaittoa, kuin vaativaakin sairaanhoitollista työtä. Yhtä tärkeätä on juosta ojanpohjalle hakemaan kevään ensimmäinen leskenlehti nähtäväksi ja koettavaksi, kuin huolehtia avustettavan hygieniasta. Näissä työpaikoissa sain tehdä molempia ja hakeuduin opiskelemaan ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi. Opintojen aikana laajensin työnkuvaani yksityiseen sairaalaan, jossa painottui taas enemmän hoitotyö, kuin avustaminen. Ehdin opiskella vuoden, kunnes jäin äitiyslomalle.
Sain lapsen, elämä vei ja toi (tässä välissä asuttiin vuosi Joensuussakin!) ja sen jälkeen se enimmäkseen vei. Mutkien kautta päädyin keskeyttämään amk-opinnot ja opiskelemaan oppisopimuskoulutuksella lähihoitajaksi kotiseudullani Keski-Suomessa. Oppisopimuskoulutuksen suoritin yksityissairaalassa, jossa työnkuva oli melkoisen laaja. Hoidettavina oli katkaisuhoidosta saattohoitoon ja plastiikkakirurgiasta ohitusleikkauksen jatkohoitoon. Opiskeluaikaan mahtui myös paljon saattohoidon käytännönkokemusta omaisen roolista puolisoni sairastaessa syöpää ja lopulta menehtyen siihen. Putosin, nousin jaloilleni ja tapasin nykyisen mieheni. Lähihoitajaksi valmistuin 2008 ja samantien muutin uuden elämän perässä Hämeenlinnaan ja syksyllä 2009 olin jo opiskelemassa Hämeen Ammattikorkeakoulussa jälleen keskenjäänyttä sairaanhoitajan tutkintoa.
Lähihoitajana ehdin työskennellä palvelutalossa ennen siirtymistäni nykyiseen työpaikkaan. Tämän hetken leipätyöni on siis sotainvalidien laitoshoito ja laitoskuntoutus sekä sotaveteraanien laitoskuntoutus. Asiakaskuntaamme ovat siis suomen sodissa maatamme puolustaneet tai muissa maanpuolustustehtävissä toimineet ikäihmiset sekä nyt sotaveteraanien vähentyessä myös muut kuntoutusta vaativat asiakkaat.
Sairaanhoitajaksi valmistuin kesäkuussa 2012. Sivuaineenani suoritin mielenterveystyön sivuaineen ja psykiatria on sydäntäni lähellä. Tällä hetkellä vaan ei tunnu hyvältä alkaa hakeutumaan uusiin tehtäviin erikoissairaanhoidon puolelle, joten vastaanotin vakituisen paikan omasta työstäni 1.7.12 alkaen. Yritän hakea haastetta omasta työstä vastuualueiden (kotiutus, psykososiaalinen kuntoutus, saattohoito) ja muuttuvan tilanteen kautta.
Omassa työssäni ehdottomasti parasta on asiakkaat. Enpä tiedä sen kiitollisempia hoidettavia, kuin maamme veteraanit / sotainvalidit. Toiseksi parasta on ehdottomasti se, että meillä on yleensä henkilökuntamitoitus resurssoitu niin, että meillä on antaa aikaa. Ehditään kohdata asiakkaat yksilöinä, hoidetaan kokonaisuutta ja huomioidaan itse asiakas ja hänen omaiset. Työmme perustuu kuntoutukseen ja kuntouttavaan työotteeseen, joten asiakkaan puolesta ei tehdä mitään, mitä hän itse voisi avustettuna/apuvälinein tai ajan kanssa tehdä itsekin.
Omalta osaltani teen työtä sydämellä, vaikkei sairaanhoitajan työ ikäihmisten parissa olekaan niin mediaseksikästä, kuin esimerkiksi sairaanhoitajan työ ison sairaalaan tehohoitoyksikössä. Kun kuulee ja näkee sotiemme veteraanien kertomuksia sodista ja näkee sodan jäljet sodassa invalidisoituneen ikäihmisen vartalosta ja mielestä, sitä menee nuori ihminen melko nöyräksi. He ovat uhranneet henkensä maata puolustaakseen, jotta meidän vanhemmat, me ja meidän lapset saavat elää rauhan ajassa. Itsenäisyyspäivänä työpaikalla on niin harras tunnelma, että ilmaa voisi leikata.
Minä ja Sinä ja me kaikki olemme heille velkaa arvokkaan vanhenemisen ja hyvän hoidon.
Oman työuran tähtihetkiin ei lukeudu dramaattisia käänteitä eikä piippaavia laitteita. Minun tähtihetkeni tulee siitä, kun ojennan äitienpäiväruusun sotaveteraaninaiselle toivottaen hyvää äitienpäivää ja hän vastaa kyyneleet silmissä kiitokset, todeten, ettei ole vuosikymmeniin saanut äitienpäiväruusua. Hän haluaa halata minua kiitokseksi ja sen sallin. Kyyneleet on silmissä molemmilla. Tähtihetkiin kuuluu ehdottomasti myös se, kun saa vilpittömiä kiitoksia hyvästä hoidosta ja huolenpidosta yli 90-vuotiaalta kuntoutujalta, jonka elämänlaatu ja kotona selviytyminen on kohentunut sen vuoksi, että on saanut olla kuntoutumassa hoitolaitoksessa, jonka työyhteisöön minä kuulun. Puhumattakaan niistä liikutuksen kyyneleistä kuntoutujan silmissä , kun ylilääkärin, hoitajien, osastonsihteerin, laitoshuoltajien, viriketoiminnanohjaajan, keittiöhenkilökunnan ja fysioterapeutin lennosta muodostama sekakuoro kajauttaa ruokasalissa kesken aamupuuron pyöreitä vuosia täyttävälle naiskuntoutujalle "sä kasvoit neito kaunoinen". Tai nähdä vakavasti onnettomuudessa loukkaantuneen kuntoutujan toipuminen täydestä liikkumattomuudesta ensiaskeleisiin ja siitä palaamiseen omaan kotiin kuukausien laitoshoidon jälkeen. Yhdenlainen tähtihetki myös katsoa yksin kotona asuvaa 100-vuotiasta joka vapaa-ajallaan menee omatoimisesti polkemaan kuntopyörää!
Esimerkkejä tähtihetkistä olisi paljon muitakin, mutta eiköhän näistä pääse jyvälle siitä, mistä minä työni ilon ja riemun saan?
Välillä toki minunkin työ on kiirettä, juoksemista ja riittämättömyydentunnetta, eikä pelkkiä tähtihetkiä kyyneleet silmissä. Ikäihmisten kanssa myös fyysinen vointi voi muuttua äkisti. Pitää pystyä myös reagoimaan nopeasti tajunnanmenetyksiin, infektioihin. Jakaa ja antaa lääkkeitä ja tehdä sitä perinteisesti lähihoitajan/sairaanhoitajan työkenttään lokeroitua työtä. Myös perushoito on iso osa työtäni, onhan asiakkaamme iäkkäitä ja usein toimintakyvyltään jo melko paljon rajoittuneita sairauksien ja vammojen vuoksi. Pitää kyetä auttamaan raskaitakin asiakkaita siirtymisissä ja olemaan valppaana hidastamaan putoamista, jos voimat kesken kävelyn loppuu äkisti. Vaara siis piilee myös, että oma kroppa saa osumaa, koska kaikkia äkillisesti muuttuvia tilanteita ei voi hallita, vaikka oma työergonomia olisikin teoriassa ja käytännössäkin yleensä hallussa. On myös psyykkisesti sairaita / muistisairaita asiakkaita, jotka voivat olla hyvinkin rivoja suustaan ja haukkua hyvin henkilökohtaisellakin tasolla hoitajia tai koko henkilökuntaa. Myös väkivallan uhka on arkipäivää. Nyrkkiä ja jalkaa voi tulla myös siksi. Ei siksi, että sinua haluttaisiin vahingoittaa vaan siksi, että sairaus muuttaa psyykettä ja käyttäytymistä hallitsemattomaksi. Myös vastuu on suuri. Väärät lääkkeet väärälle asiakkaalle voi koitua ikäihmisen kohtaloksi, joten virheisiin ei ole varaa...
Onneksi yleensä riittämättömyydentunnekin johtuu ennemmin työyhteisön sudenkuopista , kuin asiakkaiden palautteesta ja vastuun painavaan taakkaankin "turtuu" kun muistaa nöyrän asenteen ja pitää oman työmoraalin ja etiikan korkealla. Huolellisuutta ja tarkkuutta vaaditaan, vaikka vain ihmisiä ollaan mekin. Virheitä sattuu jokaiselle joskus, mutta siitä syystä onkin hyvä noudattaa erityistä huolellisuutta.
Miten tätä sitten jaksaa. Työn tähtihetkillä toki pötkii pitkälle, mutta kyllä isossa osassa tässä paketissa itselläni on tuo liikunnan tuoma "nollausmahdollisuus" ja kyllä hyvä fyysinen kunto auttaa pitämään oman tuki-ja liikuntalimistönkin kunnossa. Ja kun tekee sitä mistä tykkää, niin sillä jaksaa kanssa!
Loppuun vielä.
Hei, olen Devis. Työskentelen epäseksikkäällä hoitotyön erikoisalalla vanhustyön parissa JA OLEN SIITÄ YLPEÄ!
***
On meistä ollut mediassakin:
Ilveskodin enkelit- levynjulkkarit
Historiikki
Vanhukset paremmassa kunnossa
***
Mitvit!!??
Eilen äänestyksessä oli 14ääntä, nyt nolla! Kiitos blogger! Muistelisin, että arvonta oli voitolla ja uusi ulkoasu oli kai hyvänä kakkosena ja Ässä toivoi juoksurunoa. Mitä muuta te toivoitte?
Sie oot aivan mahtava tyyppi ja teet korvaamattoman tärkeää työtä! Niin, ja kirjoitatkin ihan tosi hyvin :)
VastaaPoistaTämä oli mielenkiintoinen postaus. Äitini on lähihoitaja, ammatti jonka hän opiskeli itselleen viidenkympin nurkilla. Hän työskentelee yöhoitajana vanhusten parissa, joista osa on vakavasti sairaita, osa terminaalivaiheessa, osa erittäin dementoituneita. Itse olin ennen tänne Saksaan muuttoa henkilökohtaisena avustajana iäkkäälle, neliraajahalvaantuneelle isokokoiselle miehelle. Työhön liittyi niiden peruspuuhasteluiden (kauppa, ruoka, ulkoilu, siivous jne.) lisäksi nosturin käyttöä ja vaatettamista, suihkutusta ja saunotusta, avannepussia ja katetria. Ja ikinä en ole niin paljoa saanut työstäni kuin silloin, oppinut itsestäni ja nauttinut suunnattomasti. Ehkä siitä vielä joskus tulee minullekin ammatti. En tiedä vielä, kun en tiedä edes että mihin täältä päätyy.. :)
VastaaPoistaItse kanssa koen "kasvaneeni ihmisenä" ja jopa hoitajana (lähinnä oman asenteeni suhteen) eniten noiden henkilökohtaisena avustajana vietettyjen vuosien kanssa. Molempien avustettavien kanssa ystävystyttiin ja ollaan edelleen yhteydessä. Terkkuja vaan sinne, luet kuitenkin! <3
PoistaHoitotyö on tosiaan hyvä vaihtoehto, jos työstä hakee jotain muuta, kuin mahdollisimman paljon rahaa. :D
kiitos tyttäreni näistä kirjoituksistasi työstä,se on äidillekkin hieno hetki lukea että olet oikealla alalla ainakin nyt,koskaanei tiedä mitä elämä tuo.
PoistaOn muuten todella veemäistä. Itelläkin oli äänestys meneillään ja ääniä oli jo vaikka kuinka paljon ja nyt ne sitten nollautui! wtf? :(
VastaaPoistaHyvä postaus! Olen itse samalla alalla, opiskelin ensin lähihoitajaksi, olin reilun vuoden töissä veteraanien ja sotainvalidien parissa ja nyt luen kolmatta vuotta sairaanhoitajaksi. Totta, veteraanien kanssa työskentely oli erittäin antoisaa: ihanaa kun papat tulivat tutuiksi, ja niin surullista sitten kun elontaival päättyi. Pitkään aikaan en ole tuolla paikassa ollut töissä, mutta hoidettavat ovat jääneet mieleen ja monesti mietin, mitä heille kuuluu ja seuraan tarkasti, näkyykö ristillä tuttuja nimiä. Myös tuossa paikassa yhteisöllisyyden tunne oli vahva: mm. koko henkilökunta lauloi aina yhdessä synttärilaulut meidän "pojille" tai "tytöille". Voih, ikävä tuli :(
VastaaPoistaHienoa, että olet ylpeä epäseksikkäästä alastasi! Vanhustyössä on ihanat puolensa, mutta on se myös raskasta, varsinkin jos sairaudet muuttavat persoonaa ikävään suuntaan tai jos omaisten kanssa on erityisen hankalaa. Minut taitaa viedä mukanaan perioperatiivinen hoitotyö, liekö se sitten kuinka mediaseksikästä, en tiedä.
Ainahan se on mediaseksikkäämpää työskennellä siellä dramatiikan ytimessä, niin kuin perioperatiivisessa työssä leikkaussalissa, tehohoito- ja valvontaosastoilla tai päivystyksessä. Kyllä psykiatrinen sairaanhoitajakin kuulostaa monen mielestä paremmalta, kuin se että hoitaa ja auttaa työkseen vanhuksia. Hyi. Siinähän joutuu tekemisiin pissan ja kakankin kanssa (!!).
PoistaNo, en ollut itse kovinkaan ylpeä työstäni edellisessä työpaikassa palvelutalossa, jossa joka ikistä työpäivää varjosti valitukset, riittämättömyyden tunne ja onnettomat resurssit, mutta jotenkin kuntoutus, veteraanit ja sotainvalidit on avannut silmäni ja omalta osaltaan toki kiitos työpaikan resursseille ja muulle "hengelle".
Hoitotyössä parhaimmillaan kun työtä pääsee pakollisen kliinisen osaamisen lisäksi tekemään täydellä sydämellä ja koko persoonallaan ja se on juuri se, mistä nautin. Omaa sisäpiiriläppää meidän "pappojen" kanssa ja vilpittömiä "missä sä oot oikein ollut!?"- huudahduksia muutaman vapaapäivän jälkeen. <3
Mun mielestä on ihana aina lukea tällasia juttuja eri paikoissa toimivien hoitajien kokemuksista. Itse opiskelen lähihoitajaksi ja työskentelen haastavasti käyttäytyvien ja mielenterveysongelmaaisten kehitysvammaisten kanssa. Se on tosi raskasta ja koskaan et saa kääntää selkääsi. Sitten kaikki aina kauhistelee että kuinka sä sielä voit olla töissä, kuinka sä viihdyt, eiks siel oo ihan kauheeta. Sitten mä hymyillen kerron että se ottaa tosi paljon, mutta kyllä se antaakin ihan älyttömästi! Oot kolmen viikon aikana jokasessa amauvuorossa pessy asiakkaan hampaita ja joka kerta se yskii sun päälle ja työntää kieltä partakoneen väliin, mutta sitten tulee se yksi aamuvuoro kun se ei tee näistä mitään! Oi sitä onnen tunnetta, sitten jaksaa taas seuraavat kolme viikkoa :) Ei-hoitajat ei sitä ymmärrä, mutta työkaverit kyllä! Aina on ihana kun huomaa tehneensä jotain hyvin, saanut jonkun hyvälle tuulelle tai onnistunut muuten vain työssään.
VastaaPoistaEi tämäkään varmaan sitä mediaseksikkäintä työtä ole, mutta enpä mä kyllä työpaikkaa tai edes osastoa haluaisi vaihtaa ennen jatko-opintoja! :)
Kaikki hoitajan työ on tosi raskasta ja eri asiaksryhmät erilailla raskaita, mutta aina sieltä löytyy ne huippuhetket ja ihanat asiat joilla sitä jaksaa, kunhan vaan osaa löytää ne jutut ja työympäristö antaa mahdollisuudet siihen! Olen ollut kyllä myös paikassa jossa esimerkiki kukaan henkilökunnasta ei oikein tullut toimeen.. se ei ollut ihannepaikka enkä sinne kyllä koskaan palannutkaan. Huippua että olet löytänyt sulle sopivan paikan, tuo vaikuttaa kyllä superkivalle paikalle :)
Kiitos!
VastaaPoistaHyvin kirjoitettu. Ihan herkistyin. Tiedän niin tismalleen mistä kirjoitat. Pidä toi asenne <3
VastaaPoistaloisto kirjoutus!
VastaaPoistaitse olen valmistunut lähihoitajaksi viime keväällä, tällä hetkellä haaveissa opiskella joko terveydenhoitajaksi tai kätilöksi. työskentelen nyt vanhusten palvelukodissa, ja se vanhuksilta tuleva pyyteetön kiitollisuus on jotain aivan mahtavaa♥