tiistai 28. toukokuuta 2013

Tasotesti @ Runner's High Oy

Kävin siis reilu pari viikkoa sitten Pasilassa juoksemassa tasotestin.

Tasotesti tehtiin Runner's High Oy:llä joka on viiden urheilijan perustama hanke. Runner's High keskittyy kehittämään suomalaista kilpa- ja kuntourheilua, keskittyen siis juoksuun ja juoksuvalmennukseen. Yritys tarjoaa tasotestejä, järjestää juoksutapahtumia, juoksukouluja ja valmentaa.

Tasotesti suoritettiin Pasilassa Runner's high Oy: toimitiloissa, jonne oli loistavien ohjeiden perusteella helppo löytää. Kyseessä oli juoksumattotesti.

Ihan ensin mitattiin lepolaktaatti. Syke oli jännityksestä koholla, muistaakseni paikallaan seisten lähemmäs 90. Sen jälkeen hypättiin matolle. Testi suoritettiin 4min jaksoissa, välissä laktaattimittaus, sykelukema ja hetki palautumista ennen seuraavaa vaihetta, jossa maton nopeutta kasvatettiin, viimeinen nopeudenlisäys tuli ns. lennossa.

Ensimäinen nopeus (hitaus) oli n. 9:30min/km kävelyvauhti jota kasvatettiin aina 4min välein siten, että viimeinen tahti oli 4:43min/km.

Paremman käsityksen nopeuden kasvamisesta saa varmaan kuvasta.

Maksimisykkeeksi sain  testiolosuhteissa 193.Viimeisessä puristuksessa sanoin testiä tehneelle tytölle, että mä yritän puristaa vielä vähän, mutta jokin kommunikointiongelma oli, koska hän hidasti vauhtia. Toisaalta, ajomatkalla nautittujen juomien ja edeltäneiden kahvien jälkeen fiilis oli kyllä se, että pissa olisi voinut lirahtaa pöksyyn myös ihan hetkenä minä hyvänsä. Voi siis olla, että maksimisykkeestä jäi se ihan viimeinen puristus tekemättä, vaikka laktaatit olikin aika tapissa. :D  Lenkeillähän olen saanut puristettua maksimit 198-201 tasoon sen verran usein, että tuskin joka kerta mittarivirhettäkään on?

Joka tapauksessa. Näiden arvojen perusteella viisaat Runner's Highn miehet (ja miksei naisetkin) ovat luoneet minulle käppyrät, joita tuijotan herkeämättä varmasti koko loppu kesän.


Näiden perusteella lopputulema on


Kirjallisessa testipalautteessa tuli se, mitä tiesinkin. Lisää pk:ta. Lohdullista on se, ettei mun enää tarvitse yrittää pitää pk-tasoa alle 150bpm, johon olen tähän mennessä pyrkinyt, siinä juurikaan onnistumatta. 150-160bpm tasolla köpöttää jo kummasti enemmän.

Kirjallisen palautteen helmistä muutama :

"Tehoalueiden puolesta voidaan todeta, että tilanne on harjoitettavuuden kannalta hyvä, sillä PK- ja VK-alueet ovat keskenään sopivassa linjassa. Maksimivauhti on näihin nähden todellinen vahvuus, jota voitaisiin pitää heikkoutena, koska se voidaan usein tulkita liian kovien tehojen käyttämiseksi aiemmissa harjoittelussa, mutta toisaalta on huomattava että se tarjoaa erinomaisen vauhtipotentiaalin kehittymiselle tulevaisuudessa."  

Ihana hampurilaispalaute. :D Vahvuus on mun heikkouteni. 

"Peruskestävyystaso jää aavistuksen matalaksi suhteessa muuhun kuntotasoon ja testitilanteessa syke menee juoksupätkissä nopeasti aerobisen kynnyksen yli." 

No shit, Sherlock! :D

"PK-lenkeille voisit asettaa sykemittariin rajoiksi 135-140 (ala) ja n.165 (ylä)."

Uaaaah, mikä synninpäästö! 

 "Testissä saavutettu maksimivauhti kertoo irtiottokyvystä, maitohaponsiedosta ja vauhtireservistä. Vauhtia löytyykin varsin hyvin ja kynnystasojen kehittyminen ei jää ainakaan tästä puolesta kiinni."

Ehkä mä vielä joskus siis kehityn myös nopeudessa!

Kokonaisuudessaan tasotestistä jäi erittäin hyvä fiilis. Palaute oli sitä, mitä itsekin arvelin, samoin sykealueet on synkassa omien fiilisten kanssa. Jos nyt jotain kritiikkiä on pakko antaa, niin palautteen saaminen venyi vähän pitkään. Plussaa kuitenkin siitä, että asiasta aktiivisesti tiedotettiin, pahoiteltiin ja tarjottiin hyvitystäkin.  Suosittelen!

Sitä (siis kehittymistä) odotellessa pohdin, tartunko Runner's High etävalmennuspakettiin.  Mainospuheessa luvataan ainakin paljon!


"Juoksuvalmentajan avulla juoksutavoitteet todeksi

Olkoon tavoitteesi sitten ultramatkat, armeijan cooper, kuntoilun aloittelu, kovan luokan maratonaika tai vain juoksuvammojen välttäminen niin meiltä löytyy siihen valmentaja!
Nyt etävalmennuksessa olevilla on mahdollisuus valita valmentajakseen Simo Wannaksen, Tuomo Salosen tai Heidi Pappilan lisäksi myös tuore maratonin SM-hopeamitalisti Aki Nummela.

Henkilökohtainen harjoitusohjelma ja juoksuvalmentaja jatkuvasti käytettävissäsi

Voit asua missä päin maailmaa tahansa ja päivittäinen harjoitusohjelma tulee sähköpostiisi säännöllisesti kahden viikon sykleissä, jolloin valmentajillamme jää aikaa analysoida kehittymistäsi ennen seuraavaa ohjelmaa.
Valmentajamme ovat myös käytössäsi jatkuvasti sähköpostin tai Facebookin välityksellä jakelemassa neuvoja ja antamassa vinkkejä juoksuun liittyvissä asioissa."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi. Anna ehdotuksia. Neuvo. Kritisoi. Kysy. Kehu. Hauku.