torstai 6. syyskuuta 2012

Intervallikympin datapläjäys


Ohjelmassa luki 15min lämmittelyn jälkeen 3-5 x 1000m 80-90% max. sykkeellä, välissä 2-3min palautus ja loppuun 15min jäähdyttely.

Tältä se näytti...

...kartalla...
 ...sykekäppyrässä...

 ...minuuttia / kilometri...
 ...ja verrattuna viime vuoteen...Huh ja oh. Otti koville. Varsinkin kun alla oli eilisen päivän spinning, pump ja sh'bam ja tämän päivän 7-16:30 työpäivä.

Lenkki itsessään oli vähän, miten sen nyt sanois. Ei tahmea, mutta ei juuri rullannutkaan. Lähdin liikkeelle asenteella, että juoksen kympin reitin ja teen sen aikana intervalleja niin monta kuin jaksan tai ehdin, siten että tulee n. 15min lämmittely ja jäähdyttely.  Ehdin tehdä vaaditut viisi ja palautusta mahtui väliin 3min verran. Sykkeet pysytteli tapansa mukaan korkealla. Palautuksissakin oltiin 80% max. - tasolla.

Sykkeet on mulla jotain niin käsittämätöntä avaruustiedettä, etten kertakaikkiaan ota niistä mitään tolkkua. Kävellen saan sykkeet max. 100bpm, juosten ne ei käytännössä pysy lainkaan alle 150bpm. Uskokaa vaan, olen yrittänyt. Olen yrittänyt juosta rentoja, hitaita lönköttelyjä ja silti sykemittari paukuttaa 145-155 välisiä lukemia. Yhtä aikaa Garmin näyttää tahdin olevan 9,5min/km ja sauvakävelijämummot menee ohituskaistaa ohi. Ei. Ei kestä hermo.

Treenaa tässä sitten sykealueella 55-60% max niin kuin ohjelma vaatisi. Harvoin pystyn lenkkiin edes 60-70% max sykealueella, vaikka yritän, oi yritän kyllä!  Kuvan vertailussa olleissa lenkeissä keskisyke  oli 162-164, eli melko sama. Tämänvuotisessa lenkissä tein intervalleja, viime vuotisessa lenkissä pyrkimys oli tasavauhtiseen lenkkiin, joten sinänsä vertailua näiden kahden välillä on huono tehdä. Vertaan niitä silti. Maksimi tänä vuonna oli 187, viime vuonna 179. Siinä ehkä hiuksenhieno ero, joka selittynee sillä intervalli vs. tasavauhtilenkki - erolla.

Olen yrittänyt kohottaa peruskestävyyskuntoa spinningillä ja sh'bamilla, jotta sykkeet tippuisi ja vauhti vihdoin kasvaisi myös juoksussa, mutta ei. Tuntuu, että juoksukunto, varsinkin kauan ja "kovaa" juostessa senkun huononee. Vuosi sitten juoksin Espoossa puolimaratonin 2:27 ja risat keskisykkeen ollessa 181bpm. Nyt en varmasti pysty juoksemaan 2:27 samoilla sykelukemilla...  Tuorein maksimisyke on kellottunut Hämeenlinnan kaupunkimaratonin kympin maalisuoralla, 201bpm. Leposyke on 52-57bpm. Auttakaa nyt! Miten mun pitäisi treenata nyt seuraavat 2 viikkoa, että pääsen hengissä maaliin Espoossa? (Ja mielellään nopeampaa, kuin edellisvuonna.) Entä mikä saattaisi olla realistinen aikatavoite?

Pitäisi varmaankin mennä  kunnolliseen tasotestiin (mihin?) tai edes polkupyöräergometritestiin Aulangolle. Mutta ei ennen Espoota.

3 kommenttia:

  1. Mites sykkeet on kehittyneet vs. viimevuoteen?

    VastaaPoista
  2. Mä varmaan tekisin hitonmoisia intervalleja pari ja yhden pitkän ja rauhallisen ensviikolla ja sitten pienen kevyen vielä viimeisellä viikolla ti/ke ja sitten lepäisin. Ja joisin gefilusmehua pari päivää kivasti. Ja siis lepopäivät tietty välissä. Emt, keittiöpsykologiaa/valmentautumoista.

    VastaaPoista

Kommentoi. Anna ehdotuksia. Neuvo. Kritisoi. Kysy. Kehu. Hauku.